تورم، محرکهای اصلی اقتصاد آمریکا
در ادامه باهم بخشی از اخبار روز جهانی را میخوانیم.
تورم، محرکهای اصلی اقتصاد آمریکا
شاخص دانشگاه میشیگیان معتبرترین شاخص در ارتباط با سنجش میزان اعتماد مصرفکنندگان آمریکایی به وضعیت کسب و کار در آمریکا است. بر اساس آخرین محاسباتی که در این ارتباط صورت گرفته است، انتظار مصرفکنندگان آمریکایی این است که تورم در بلند مدت به کمترین میزان تاریخی خود در ماه دسامبر رشد کند. بر این اساس، انتظار میرود طی پنج سال آتی تورم سالانه 2.2 درصد باشد که کمترین میزان آن از دهه 70 میلادی است. برای سال آتی، میزان تورم انتظاری 2.3 درصد است که کمترین میزان از پایان سال 2016 است. این گزارش زنگ خطری برای فدرال رزرو است که تورم را بعنوان یکی از محرکهای اصلی اقتصاد آمریکا میداند.
اقتصاد آلمان کوچکتر میشود
اقتصاد آلمان احتمالا در فصل چهارم سال 2019 کوچکتر خواهد شد چرا که صادرات کالاهای تولیدی این کشور که شدیدا صادرات محور است، همچنان به کاهش خود ادامه میدهد. بنا بر گزارش انستیتوی DIW، اقتصاد آلمان احتمالا در بازه اکتبر تا دسامبر به میزان 0.1 درصد کوچکتر خواهد شد. تولید در آلمان از شروع سال 2019 تضعیف شده است و اقتصاد آلمان با هزینهکرد مصرفکنندگان، هزینهکرد دولت و ساخت و ساز توانسته تا حدی از اثرات منفی تضعیف تولیدات بکاهد. اقتصاد آلمان تحت تاثیر نا اطمینانیهای برگزیت و تقابل تجاری چین و آمریکا بوده است. همچنین صنعت خودروی آلمان با جایگزینی هزینهبر خودروهای بنزینی با خودروهای الکتریکی و همچنین قوانین سختتر در ارتباط با انتشار گازهای مخرب برای محیط زیست مواجه هست. وزیر اقتصاد آلمان گفته است که شفافیت در ارتباط با برگزیت برای اقتصاد آلمان سودمند خواهد بود. وی همچنین گفته است که بعید میداند ترامپ یک سال پیش از انتخابات بخواهد با اتحادیه اروپا وارد تقابل تجاری شود.
افت تامین مالی کمپانیهای آمریکایی
انجمن لیزینگ و تامین مالی ایالات متحده در گزارشی اعلام کرده است که میزان تامین مالی کمپانیهای آمریکایی برای سرمایهگذاری و توسعه کسب و کار در ماه نوامبر نسبت به ماه پیش از آن به میزان سه درصد افت کرده است. کمپانیهای آمریکایی به میزان 7.8 میلیارد دلار تقاضای وام جدید، قرارداد اجاره و همچنین خط اعتباری کردهاند که از هشت میلیارد دلار در نوامبر سال 2018 کمتر است. همچنین نسبت به اکتبر 2019 یک کاهش 23 درصدی را نشان میدهد. این کاهش تا حد زیادی به نا اطمینانیهای ناشی از تقابل تجاری چین و آمریکا برمیگردد که فقط چند روز است تا حدی از تنشها کاسته شده است.
نرخ بهره انگلستان ثابت ماند
بانک مرکزی انگلستان تصمیم گرفت تا نرخ بهره را همچنان ثابت نگه دارد. این نهاد در بیانیهای اعلام کرد که هنوز برای تعیین اینکه انتخاب مجدد بوریس جانسون بعنوان نخستوزیر بریتانیا به چه میزان نا اطمینانی را در میان صاحبان مشاغل و خانوارهای بریتانیایی کاهش خواهد داد، زود است. دو نفر از نه سیاستگذار بانک مرکزی بریتانیا برای دومین ماه متوالی به کاهش نرخ بهره رای دادند تا اشتغال در بریتانیا ضربه نخورد ولی اکثریت هیئت نه نفره ترجیح دادند تا در مقطع فعلی دست نگه دارند تا با آنچه در آینده رخ میدهد، تصمیم بهتری بگیرند. در پی اعلام این خبر پوند استرلینگ رشد کرد و اوراق قرضه دولتی بریتانیا با افت قیمت مواجه شد. در این بیانیه آمده است که چشمانداز برگزیت اندکی روشنتر شده و اقتصاد جهانی با تنشزدایی نسبی میان چین و آمریکا وضعیت بهتری در آینده خواهد داشت ولی علیرغم این شرایط افزایش نرخ بهره در سال آتی بسیار نا محتمل است. در حال حاضر احتمال میرود که تا پایان سال 2020 نرخ بهره یک مرتبه و به میزان 0.25 درصد کاهش یابد.
هدف سه درصدی برای رشد اقتصادی آمریکا محقق نمیشود
بر اساس دادههای منتشره وزارت بازرگانی آمریکا، اقتصاد این کشور در سه ماهه سوم سال 2019 نیز توانسته رشد اقتصادی مثبت ثبت کند و توسعه مستمر خود را همچنان ادامه دهد. هزینهکرد مصرفکنندگان آمریکایی نقش مهمی در حفظ این روند داشته است. البته سه مرتبه کاهش نرخ بهره توسط فدرال رزرو نقش مهمی داشت تا توسعه اقتصادی آمریکا وارد یازدهمین سال خود شود چرا که در غیر این صورت ممکن بود شرایط متفاوت باشد. این طولانیترین رشد مستمر تاریخ اقتصاد آمریکاست. کارشناسان پیشبینی کردهاند که علیرغم ادامه رشد اقتصادی کشور، هدف سه درصدی برای رشد اقتصادی آمریکا محقق نخواهد شد. این گزارش فشارها را از دوش فدرال رزرو برمیدارد چون نشان میدهد که وضعیت اقتصادی کشور خوب بوده و سیاستهای پولی بانک مرکزی به طور منطقی تعیین شدهاند. اقتصاد آمریکا در سه ماهه سوم نسبت به مقطع مشابه در سال 2018 توانسته 2.1 درصد رشد کند در حالی که در سه ماهه دوم توانسته بود یک رشد 2 درصدی را ثبت کند. رشد اقتصادی آمریکا در سه ماهه اول سال 2019 به 3.1 درصد رسید ولی پس از آن افت کرد که دلیل اصلی آن تقابل تجاری چین و آمریکا بود. برای سه ماهه چهارم سال 2019 پیشبینی شده است که رشد اقتصادی آمریکا از 1.5 درصد تا 2.3 درصد باشد. در مورد هزینهکرد مصرف کنندگان باید گفت که بیش از 66 درصد از حرکت اقتصادی آمریکا از این بخش حاصل میشود و در ماه قبل به میزان 0.4 درصد رشد کرده است.
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.